Türkiye’nin prestiji en yüksek OSB’leri arasında gösterilen ve son dönemlerde “Yeni Nesil OSB” olarak tabir edilen İMES OSB’nin Bölge Müdürü Direnç Özdemir, model olarak gösterilen bölgenin “başarı hikayesini” Sanayi Gazetesi’ne anlattı. Türkiye’deki OSB standartlarının üstünde bir OSB inşa edilmesine rağmen “Henüz yolun başındayız” diyen Direnç Özdemir “Henüz bir şey başarmadık. Bir kaç başarılı adım attık sadece” diyor.
İMES OSB’de yakalanan başarının arkasındaki etkenleri sıralayan Özdemir, işin öncelikli olarak yönetimde bittiğini ifade ediyor ve profesyonel kadronun niteliğine dikkat çekiyor; “Bizler bölge müdürleri olarak, belirlenen hedef ve vizyonun gerçekleşmesine emek veren profesyonelleriz. Olabildiğince en iyileri istihdam etmeye çalışıyoruz, vasat kadro ile mükemmel işler çıkmaz” diye ekliyor.
İMES OSB’ye camiadan katkı sunan isimleri de açıklayan Özdemir, özellikle Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na çok şey borçlu olduklarını ifade ediyor: “Nankörlük etmeden, haddimizi de bilerek, bu kadar işleri başarırken, her ayağımız takıldığında elimizden tutan ve her sorunumuzda kapısına koştuğumuz Eskişehir Yolu, 7’inci km’yi unutmamamız gerekir.”
İMES OSB’yi diğer OSB’lerden ayıran özellikler nelerdir?
Her OSB’nin ileriye geçtiği, öncülük ettiği, farklılık oluşturduğu hususlar var tabi. Biz de altyapı ve üstyapı konularında farklılık oluşturduk, birçok başka çalışmamız var elbette, ama halen kurulum aşamasındayız, yüzde 30 doluluktayız. Yüzde 100 doluluğa ulaşıp yüksek katma değerli üretimde bulunmak, nitelikli işgücünün oluşumuna katkı sunmak, ülkemizin cari açığının azaltılmasında pay sahibi olmak, sanayicimizin uluslararası rekabet gücünü artırmak gibi nihai hedeflerimiz var. Bu anlamda şu ana kadar yaptıklarımız, asıl hedeflerimiz için zemin oluşturmaktan ibaret. Henüz bir şey başarmadık bu anlamda, bir kaç adım attık sadece, birkaç başarılı adım. Öyle görüyorum. Hedeflerimize ulaştığımızda, bunlar zaten sözel ifadelerle anlatılmaz, rakamlarla anlatılır. Nasıl ki, OSBÜK ve Gaziantep OSB Başkanı Sayın Cahit Nakıboğlu, “Tükettiğimiz elektrik enerjisi, 43 ilin tüketiminden fazla” diyebiliyor, aynı şekilde, ulaşılan hedefleri anlatmak kelimelerle değil, rakamlarla olur. Bu anlamda daha yolun başındayız.
Altyapısında uygulanan teknoloji ve üst yapısındaki benzersiz planlama göz önünde bulundurulduğunda İMES OSB için “yeni nesil OSB” tabirini kullanmamız yerinde olur mu?
Yeni Nesil OSB için eğitimden lojistiğe; Ar-Ge’den enerji üretim tesislerine kadar pek çok farklı disiplinde farklı yatırımlar gerekir. Biz bu anlamda yapmamız gerekenleri biliyor ve etap etap uyguluyoruz ama dediğim gibi, daha yolun başındayız. Ama plan-proje-altyapı ve üstyapı konularında profesyonel bir ekibiz. Bu da, devlet büyüklerimiz tarafından takdir ediliyor, biz de bununla gurur duyuyoruz elbette.
İMES OSB’nin bugünlere gelmesinde kimlerin ne gibi katkı ve faydaları olmuştur. Onlara yönelik neler söylemek istersiniz?
Başta tüm mesaisini bu projeye vakfeden Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın Süheyl Erboz olmak üzere yönetim kurulumuzun eseri tabi ki tüm bunlar. Bizler bölge müdürleri olarak, belirlenen hedef ve vizyonun gerçekleşmesine emek veren profesyonelleriz.
İkinci olarak tabi tüm bu olan biten bir ekip işi. Olabildiğince en iyileri istihdam etmeye çalışıyoruz, vasat kadro ile mükemmel işler çıkmaz. Bu anlamda, OSB kuruluşundan işletimine kadar tüm süreçlere çok iyi derecede hakim, genç, dinamik bir kadroyu istihdam ediyoruz, çok emekleri var her birinin.
Tabi bu işin duayeni bölge müdürleri abilerimizden de çok şey öğrendik, halen de öğreniyoruz. Okan (Çağlar) Bey’lerden tutun da Suat (Özel) abilere; Tanju (Beştaş) abiden Ali İhsan (Karamanlı), Mustafa (Uğursal), Ali (Yüksel) abilere kadar pek çok tecrübeli bölge müdüründen çok şey öğrendim, halen de öğreniyorum. Diğer taraftan benim kuşağımdan olup çalışmalarını dikkatle ve saygıyla izlediğim dostlarım var; OSTİM OSB’den Adem (Arıcı) Bey, Demirtaş OSB’den Serhat (Şengül) Bey, Manisa OSB’den Funda (Karaboran) Hanım, TOSB OSB’den Fuat (Günel) Bey, Gaziantep OSB’den Cengiz (Şimşek) Bey, Özer (Özcan) Bey hemen aklıma gelen isimler. Biz bir aileyiz aslında ve her süreçte herkes birbirine destek oluyor. Bu güç ve dayanışma kültürü çok kıymetli bu anlamda.
En önemlisi de, tüm bunları bu kadar kendimizden emin ve güvenle gerçekleştirebiliyorsak, hepimiz Sanayi Bölgeleri Genel Müdürlüğü özelinde, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımıza çok şey borçluyuz. Sayın Ramazan Yıldırım’ın genel müdürlüğü döneminden beri başlayan, sonuç odaklı, pratik çalışma anlayışı halen aynı dinamizmiyle sürüyor. Bir resmi kurum düşünün ki, tıpkı özel sektör pratikliğiyle, dosyanızdaki bir eksik evrak için telefon ediliyor, boşuna yazışıp vakit kaybetmeyelim, eksik evrakınızı şimdi fakslayın, kargo edin deniyor ve ertesi gün itibariyle sorununuz çözümlenmiş oluyor. Bu anlamda, nankörlük etmeden, haddimizi de bilerek, bu kadar işleri başarırken, her ayağımız takıldığında elimizden tutan ve her sorunumuzda kapısına koştuğumuz Eskişehir Yolu, 7’inci kilometreyi unutmamamız gerekir. Sayın Bakanımızın önderliğindeki, başta Müsteşar Yardımcımız Sayın Ramazan Yıldırım ve Genel Müdürümüz Sayın Yaşar Öztürk olmak üzere, tüm Bakanlık bürokratlarına şükranlarımı sunuyorum.
Kaynak : http://www.sanayigazetesi.com.tr/osbler/imes-osb-camianin-eseri-h5537.html