İMES OSB Yönetim Kurulu Başkanımız İrfan Küçükay, Sanayi Gazetesi’ne verdiği demeçte, koronavirüs sürecinde devletin dört bir koldan destek sunduğu sanayi sektörü için asıl meselenin dijitalleşmeye hız kazandırmak olduğunu ifade etti. COVID-19’un OSB’leri hızla dijitalleşmeye zorladığını söyleyen Küçükay, “Normalleşme süreçlerinde dijital teknolojilerin üretim altyapısına entegresi için OSB olarak tüm imkanlarımızı seferber etmeye hazırız” dedi.
Tüm dünyada etkisini gösteren Koronavirüs (COVİD-19), ülkelerde ekonomik gelişimlere büyük durgunluk oluşturdu. Bu nedenle ekonominin normalleşme sürecinde daha hızlı yükseliş gösterebilmesi için devlet ve özel sektör iş birliğinin daha sık hale gelmesi avantaj sağlayacağı konuşuluyor. Türkiye’de son yıllarda sanayinin gelişimi adına sağlanan teşvikler başta KOBİ’ler olmak üzere tüm işletmeler için motivasyon kaynağı oldu. Cumhurbaşkanlığı’nın öncülüğünde bakanlıkların uyguladığı teşvik ve destek paketleri, KOBİ’lerin ekonomik sıkıntılarına çözüm sağladı. Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Başkanımız İrfan Küçükay, “Teşvikleri şöyle ele alacak olursak, geçtiğimiz haftalarda KOSGEB ve TÜBİTAK tarafından yayınlanan ve KOBİ’lerin tam ihtiyaçlarını sağlayacak iki destek bizleri çok sevindirdi” diye konuştu. Asıl önemli olan konunun dijitalleşme olduğuna vurgu yapan Küçükay, OSB’ler olarak desteğe hazır oldukları mesajını verdi.
COVİD-19 süreçlerinin ekonomileri ve sanayiciyi “dijitalleşme” alanında gelişmeye zorladığını söyleyen Başkanımız, “Aynı zamanda dijital teknolojileri daha çok kullanıp, hayatımıza entegre ettik. COVİD-19 süreci öncesinde “Dijital Dönüşüm Sürecinde İşletmelerin Hazıroluş Seviyelerinin Belirlenmesi” adında bir proje başlattık. Bu proje ile Kocaeli-Gebze VI. (İMES) Makine İhtisas OSB’de bulunan işletmelerimizin “Sanayi Devrimi 4.0” konusunda olgunluk seviyelerinin ölçülmesini hedefledik. Elde edeceğimiz veriler ile işletmelerin dijital dönüşümü alanında bir yol haritası hazırlayacağız. Çünkü KOBİ’ler artık dijital teknolojileri kullanarak, verimlilik elde etmesi ile ülke ekonomisine sağladığı katkılar çok yüksek olmaktadır” şeklinde konuştu.
PANDEMİDEN ÇIKIŞ FORMÜLÜ
COVİD-19 salgını esnasında Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın öncülüğünde açıklanan “Model Fabrika Desteği”nin KOBİ’ler için isabetli bir destek programı olduğunu söyleyen Küçükay, “İşletmelerin dijital dönüşüm noktasında ihtiyaçlarını gidereceği bu destek programının çıktıları olarak, üretimlerde dijital dönüşüm sağlanması daha çok hız kazanacaktır. Bakanımızın da ifade ettiği gibi ‘pandemi döneminde minimum kaynakla, en kısa zamanda, en ucuz ve hatasız üretim modelini uygulaması’ gerçek anlamda işletmelerimizin ihtiyacını yansıtmaktadır. Aynı zamanda bu süreçte insan kaynağı da yetişecektir. Böylelikle COVİD-19 salgını üretim alt yapımızı daha hızlı dijitalleşmesine olanak sağlayacaktır. Ayrıca yine geçtiğimiz haftalarda TÜBİTAK tarafından ilk kez yayınlanan “Siparişe Dayalı AR-GE Projeleri için KOBİ Destekleme Çağrısı” AR-GE potansiyeli olan işletmelerin gelişmesine ve ihracat kapasitelerinin de artmasına fayda sağlayacaktır. Ticarileştirme alanında iş birlikleri ile kümelenme ve disiplinler arası çalışma kültürü de KOBİ’lerde bu destek programı ile sağlanacaktır” açıklamalarında bulundu.
“OSB OLARAK YANINIZDAYIZ”
Başkan Küçükay, OSB olarak dönüşümde üzerlerine düşen rolü eksiksiz yapmaya gayret edeceklerinin de mesajını vererek, sözlerini şöyle noktaladı: “Kocaeli-Gebze VI. (İMES) Makine İhtisas OSB olarak başta Sanayi Devrimi 4.0 ile ihracat potansiyelimizi geliştireceğimiz tüm proje çalışmalarımıza hız vermeye başladık. Ülkemizin kalkınması adına KOBİ’lerin güçlenmesi gerektiğine her zaman inanmaktayız. Normalleşme süreçlerinde dijital teknolojilerin üretim altyapısına entegresi için OSB olarak tüm imkanlarımızı seferber etmeye hazırız. Devletimizin yayınladığı teşvik programları ile gelecek Türkiye daha güçlü ve daha zengin bir ülke olacağından hiç şüphemiz yoktur. Bu bağlamda KOBİ’lerimizin iş birliklerini güçlendirerek, devlet teşvik mekanizmalarından faydalanmasını önemsiyoruz.”