Tarihçe Tanıtım Filmi
Türkiye’de sanayileşme çabaları Cumhuriyetle birlikte yoğunluk kazanarak ekonomik kalkınmanın ve yeni kazanılan siyasi bağımsızlığın temeli olarak görülmüştür. Tornacı, Frezeci, Dökmeci, Modelci gibi meslek dallarında küçük ölçekte sanayi ve tamirat işlerine sahip gayrimüslim vatandaşlarımız sanayileşmenin ilk adımlarını tersanelere yakın olması nedeni ile Haliç’in iki yakasında atmışlardır.
Anadolu’dan göç ederek zamanla İstanbul’a gelen birçok insanımız bu gayri Müslim vatandaşların iş yerlerinde çırak olarak çalıştıktan sonra kendi iş yerlerini açmaya başlamışlardır. Ülkemiz 1960 yıllarından sonra planlı kalkınma döneminde Sanayi Bakanlığı vasıtasıyla KOBİ’leri destekleme kararıyla da sanayi sitelerine kredi verilmesiyle de desteklenmiştir. İMES Sanayi Sitesi’nin de içinde bulunduğu 650 dönüm büyüklüğündeki arsa bu teşvikten yararlanmak isteyen ve çoğunluğu İstanbul’un Perşembe Pazarı, Kasımpaşa, Hasköy, Balat, Topçular vb semtlerinde faaliyet gösteren ve küçük ölçekli sanayi imalatı ve tamirat işyeri ile uğraşan müteşebbisler tarafından İMES Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi’ni kurarak satın alınmıştır.
Satın alınan arsa üzerinde 1976 yılında inşaat çalışmaları başlamış 1986 yılında tamamlanarak site hizmete açılmıştır. Zamanın İMES yöneticileri, 100 m2 ile 600 m2 arasında değişen büyüklükte 843 adet işyerinin bulunduğu İmes Sanayi Sitesinde gelişen ülke ekonomisine paralel olarak süratle büyüyen firmaların talepleri üzerine, 1997 yılında daha büyük ve modern işyerlerine sahip olma amacı ile İMES ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ kurma çalışmalarını başlatmıştır. Yapılan Çalışmalar neticesinde 3.000 dönüm arazi İMES OSB’ye tahsis edilmiştir.
3.000 dönüm araziyi kapsayan Makina İhtisas olan İMES OSB’de altyapı yatırımı olarak projeleri tamamlanan, yol tesviyesi, parsel tesviyesi ve istinat duvarlarının yapım ihalesi Ağustos 2005 tarihi itibari ile gerçekleştirilmiştir. Çevre Bakanlığı’ndan bütün bölgeyi kapsayacak şekilde ÇED raporu alınan OSB’de, bölge ile ilgili jeolojik raporlar hazırlattırılarak, Afet İşleri Genel Müdürlüğü’nce de tasdik edilmiştir.
Orman Bakanlığı’na yapılan müracaat uygun görülerek, bölgenin doğusunda yer alan korunup kollanması ve yeniden ağaçlandırılması için 770 dönümlük alan, imar, ıslah ve koruma amaçlı olarak İMES OSB’ye tahsis edilmiştir. Tahsis edilen bu alana 2005 yılında 18.000 adet 2006 yılında da 13.000 adet muhtelif cins ağaç dikilmiştir. Ağaç dikimlerinin üç yıl daha devam ederek beşinci yılın sonunda 770 dönüm İMES özel orman alanının gerçek bir orman görüntüsüne kavuşması hedeflenmiş ve çalışmalar bu yönde gerçekleştirilmiştir
Çalışmalar 2 etapta sürdürülmüş, arazi yapısı %2 eğimle optimize edilerek yatırıma uygun hale getirilmiştir. Alt yapı tesisleri (kanalizasyon hariç) galeri sistemi içerisinden geçirilmiştir. 2010 yılında altyapı çalışmaları devam ederken ilk fabrikalar faaliyete geçmeye başlamıştır.
Bölgemizde firmaların ticari nitelikteki ihtiyaçlarını karşılamak için, 24 adet iş yeri inşa edilmiştir. Bölgemizdeki fabrikaların tedarikçileri ve yan sanayicilerinin iş yeri ihtiyaçları içinde 84 adet iş yerinden meydana gelen bölge içerisinde inşaatları tamamlanan küçük sanayi sitesi bölgemiz tedarikçilerinin hizmetine sunulmuştur. Ayrıca bölgemizde 900 MVA gücünde Doğalgaz çevrim santrali inşaatı tamamlanmış olup 2014 yılında elektrik üretimine başlamıştır.
Günümüzde 205 firma kapasitesi ile %80 doluluk oranına sahip OSB’miz %100 doluluğa ulaştığında 292 firmaya ev sahipliği yapacaktır.
Ülkemizin “ilk 10 ekonomiden biri olma” vizyonu ile çalışmaya başladığımız ilk günden bugüne geldiğimiz noktada birlikte olmanın haklı gururunu yaşıyoruz. İMES OSB Yönetimimiz tarafından bölgemizde yer alan firmaları tanıtmaya, üretimden pazarlamaya tüm süreçlerine destek olmaya devam ederken, 2019 Ocak ayı firma sayımız 170’den Aralık ayında 208 firmaya yükselerek %22 artık sağlamıştır. Böylelikle İMES OSB’de 2019 Aralık ayı sonu itibariyle 208 firma ile %80 doluluk oranına ulaştık. Türkiye’nin gelişimine katkı sağlayan değerli çalışanlarımız Ocak ayında 7081 kişi iken Aralık ayında 8072 kişiye ulaşarak yıl genelinde %14 oranında artış sağlanmıştır.
Firmalarımızın üretimden pazarlamaya tüm süreçlerini geliştirmeyi yegâne hedef haline getirdiğimiz İMES Organize Sanayi Bölgemizde bu hedef doğrultusunda özellikli, ölçülebilir, gerçekçi ve zaman çizelgesi olan planlamalarla ülkemizin en büyük makine kümesi olarak faaliyetlerimizi sürdürmekteyiz. Makine, makine yan sanayi, demir-çelik, otomotiv yan sanayi, plastik enjeksiyon, ısıl işlem, cam sanayi vb. alanlarda faaliyet gösteren firmalara ev sahipliği yaptığımız bölgemizde 16.000 kişiyi istihdam etmekteyiz. 2022 yılı eylül ayı itibariyle de doluluk oranımız %95’e, yıllık ihracatımızsa 1.2 Milyar Dolar seviyelerine ulaşmış bulunmaktadır.
Ülkemizin en büyük makine kümesi olma hedefiyle çıktığımız yolda 2024 yılı itibariyle %100 doluluk oranına ulaşmış bir OSB olarak üretimin sürekliliği esası, uluslararası sürdürülebilirlik hedeflerine yönelik faaliyetlerimizi sürdürürken firmalarımızın kurumsal ve dijital olgunluklarını arttırmak adına çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu amaç doğrultusunda 2021 yılında hem İMES OSB Mükemmeliyet Merkezimizi hem de İmeskariyer.com İnsan Kaynağı Portalımız bölgemiz sanayicilerine hizmet vermeye başladı. Altyapımızda ise enerji tedarik hizmetlerimizi geliştirmeye ve süreç takiplerimizi dijital ve teknolojik hale getirdik. Makine, makine yan sanayi, demir-çelik, otomotiv yan sanayi, plastik enjeksiyon, ısıl işlem, cam sanayi vb. alanlarda faaliyet gösteren firmalara ev sahipliği yaptığımız bölgemizde 17.590 kişiyi istihdam etmekteyiz. 2024 yılı Haziran ayı yıllık ihracatımızsa 2 Milyar Dolar seviyelerine yaklaşmaktadır.